
Konut Kredisi Yapılandırma İşlemi Nedir? Nasıl Yapılır?
Bankalar, klasik zamanlarından itibaren her zaman kendilerini müşterilerin bütün finansman ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirmiş ve sistemlerini bu amaca göre entegre etmiştir. Bilindiği üzere özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası bankacılık sektöründe yaşanan modernizasyonla birlikte, artık bankalar sadece ihtiyaç kredilerinde değil; aynı zamanda konut kredilerinde bile rahatlıkla müşterilere kucak açabilecek bir yapıya dönüşmüştür.
Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır
Konut sahibi olmak ülkemizde bir zorunluluk ve prestij olarak görüldüğü için de, müşteriler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. İlgili bankaların oluşturduğu konut kredilerine başvuran müşterilerin, belirli şartları sağlamalarının ardından evin fiyatının değerlendirilmesi için resmi olarak ekspertiz görevlendirme aşamasına geçilir. İlgili görevlinin yapacağı fiyat belirleme işleminin ardından ise evin gerçek değerinin %70’i ile %80’i arasındaki bir miktar, müşterilerin hesaplarına kullanıma açık şekilde aktarılacaktır. Müşteriler ve bankalar arasında ise sonrasında başarılı bir geri ödeme planı sözleşmesi imzalanacaktır. Bilindiği üzere bu sözleşme imzalanırken belirli bir geri ödeme taksit tutarı ve faiz oranları da belirlenecektir. Müşterilerin gerekli ödemeleri yapmadıkları takdirde ev eğer Mortgage kredisi üzerinden alınıyorsa, bankanın 2 taksit geçirilmesi durumunda evi satışa koyma hakkı vardır. Bu yüzden ilgili müşterilerin başarılı bir şekilde inceleme yapması ve bu sayede geri ödeme sözleşmesine dikkat etmesi gerekir.
Kredi Yapılandırmada Borç Ödenmemesi Durumu
Konut kredilerinde bazı zamanlarda müşteriler için taksit ödemek zorlaşacak ve hatta artık kara listeye düşme durumu söz konusu olacaktır. Finansal geçmişlerini bozmak istemeyen müşteriler bunun için de, borç ödemekte zorlandıkları aylarda konut kredilerini yapılandırmak için bankalara başvururlar. Bu sayede daha yüklü bir mali tablo ile birlikte, daha uzun ve ödemesi kolay bir geri ödeme sözleşmesi bankalar ile müşteriler arasında imzalanacaktır.
Kredi Yapılandırmada Faiz Oranlarının Değişmesi
Ülke piyasasında bulunan faiz oranlarının ciddi anlamda artması veya azalmasından sonra, müşteriler bankalar ile olan geri ödeme planı içeren sözleşmelerini gözden geçirmek isteyebilirler. Özellikle faiz oranlarının yükselmesi esnasında yapılan bu isteğe göre, bankalar ve müşteriler arasında yeni bir sözleşme detayı konuşulacak ve bu doğrultuda işlemler gerçekleştirilecektir.